Zwangerschapscursus

Hoera! Er groeit een minimensje in jouw buik!

De komende maanden zal er veel voor je gaan veranderen, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel. Je kunt je in deze periode onzeker en gespannen voelen. Misschien voel je wel lichte paniek opkomen als je denkt aan het moment dat je kindje geboren zal gaan worden: “Kan ik dat wel, zo’n bevalling? En hoe dan? Dat hoofdje gaat nooit passen…”. Ik kan je helpen die gevoelens los te leren laten en op een zachte manier en vanuit rust en vertrouwen je bevalling te beleven, hoe deze ook zal verlopen. Door het volgen van de lessen creëer je elke week een belangrijk moment voor jezelf en voor je kindje, wat bijdraagt aan een ontspannen zwangerschap & bevalling!

Wil jij leren:

Goed voor jezelf te zorgen en te genieten van je zwangerschap?

Over je lichaam tijdens je zwangerschap en bevalling?

Goed te ademen in lastige, pijnlijke situaties (niet alleen handig tijdens de bevalling!)?

Een goede houding aan te nemen waarmee jij je rug en bekken spaart?

Onthaasten, ontspannen en angsten los te laten?

Liefdevol contact te maken met je kindje?

Vanuit een positieve mindset naar je bevalling toe te leven?

Hoe jezelf voor te bereiden op een zachte, ontspannen bevalling?

Dan is de zwangerschapscursus van Happy Healthy Family iets voor jou!
Tijdens de wekelijkse lessen besteden we alle aandacht aan jou als aanstaande mama en het kleintje in jouw buik. Je creëert een wekelijks moment van me-time voor jezelf, om verbinding te maken met je lichaam en je kindje. Een moment waarin je leert over ademhaling, ontspanning, loslaten en vertrouwen. Daarbij oefen je technieken die bijdragen aan een goede voorbereiding op jouw bevalling. Er komen onder andere oefeningen uit de dru- en zwangerschapsyoga, hypnobirthing en mindfulness aan de orde en je leert hoe je om kunt gaan met pijn en ongemak. Ook wordt er tijdens elke les wat theorie behandelt, over bijvoorbeeld de soorten weeën, de baarmoeder, placenta en navelstreng, hormonen en de verschillende fases van een bevalling.
De lessen zijn nuchter en oprecht, met fijne ademhalingstechnieken (die je in het moederschap ook nog heel goed kunt toepassen!) en eerlijke informatie over de bevalling. 
We beginnen de les altijd met een kopje thee en een ‘hoe is het op dit moment met je’ rondje.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten, kom je binnenkort een proefles meedoen?

Ik heb interesse! En nu?

De meeste dames starten vanaf 20 weken zwangerschap, maar je bent al van harte welkom vanaf 15 weken zwangerschap. Je volgt de lessen  tot 1 à 2 weken voor je uitgerekende datum.
Voordat je je inschrijft is het fijn eerst een proefles te volgen. Zo kunnen we kennismaken en kun je ervaren of mijn manier van lesgeven bij je past. Na de proefles besluit je of je je wilt inschrijven. We kijken samen wanneer je wilt starten en daarna ontvang je van mij een e-mail met alle aanvullende informatie en de factuur. Op de
 factuur staan alle lessen vanaf het moment dat je wilt starten tot 2 weken voor je uitgerekende datum, inclusief € 15,00 administratiekosten. Na betaling is jouw plek definitief. 

Er geldt een minimale afname van 10 lessen, maar ik adviseer je zeker 12 tot 16 lessen mee te doen, omdat je op die manier de oefeningen en ademhalingstechnieken je goed eigen kunt maken. De kracht van ontspanning zit hem hierbij echt in de kracht van herhaling!

Een proefles kost € 10,00. Een normale les kost € 15,00. 
Een les duurt ongeveer 1,5 uur (incl. thee en een ‘hoe is het op dit moment met je’ rondje).

De lessen worden gegeven op de volgende dag, tijd en locatie:
Maandagavond | 19.00 uur | Verloskundigenpraktijk Nintu | Takkebijsters 72 in Breda

Veel gestelde vragen

Vanaf wanneer kan ik meedoen?

Je kunt al instromen vanaf 15 weken tot uiterlijk 30 weken zwangerschap. Hoe eerder je start met de lessen, hoe meer profijt je van de oefeningen zult hebben tijdens je zwangerschap en bevalling. De kracht van de ontspanningsoefeningen en de ademhalingstechnieken zit hem hierbij echt in de kracht van herhaling!

Moet ik iets meenemen naar de les?

Ja, vanuit hygiënisch oogpunt vraag ik je zelf een yogamatje en (meditatie)kussentje mee te nemen. Indien je een proefles volgt, zorg ik dat er een matje en kussentje voor je aanwezig is.
Zorg dat je soepele kleding aan hebt, waarin je je prettig kunt bewegen. De les volg je op blote voeten of op sokken, wat jij prettig vindt. Eventueel kun je een vestje of dekentje meenemen voor de ontspannningsoefening aan het einde van de les.

Ik heb complicaties in mijn zwangerschap, kan ik dan wel meedoen?

Zeker! Ook als je complicaties in je zwangerschap hebt, kun je meedoen. Misschien is een ‘natuurlijke’ bevalling voor jou niet mogelijk, ook als je nu al weet dat je een ‘medische’ bevalling zult gaan krijgen, is het heel fijn om te weten waar jouw mogelijkheden liggen. Als je goed weet wat je zelf kunt doen om te ontspannen, lukt het je ook beter om dicht bij jezelf te blijven. Hierdoor zul je minder stress ervaren tijdens je zwangerschap en bevalling of (geplande) keizersnede. Als jij vol vertrouwen je bevalling aangaat, zal dit ook een positief effect hebben op je kindje en je herstel.

Wat zijn de kosten?

Ik vind het belangrijk dat je eerst een keertje een les komt meedraaien, zodat we kunnen kennismaken en je kunt ervaren of mijn manier van lesgeven iets voor je is. Voor deze proefles betaal je € 10,00 (contant tijdens de les). Besluit je je na deze proefles in te schrijven, dan betaal je € 15,00 per les plus eenmalig € 15,00 administratiekosten.

Kan ik zonder pijn bevallen?

Om je heen en in de media hoor en lees je wellicht dat bevallen pijn doet en een zeer heftige ervaring is. Heftig kan het zeker zijn, maar ik geloof dat als je vanuit rust, ontspanning en vertrouwen kunt bevallen, de pijnsensatie op een andere, zachtere manier bij je binnen zal komen. Uiteraard kan ik de pijn niet voor je wegnemen, maar ik kan je wel leren hoe je hier op zo’n manier mee om kunt gaan, dat dit een positief effect kan hebben op de baarmoederspierspanning. Hierdoor kan je de pijnsensatie als minder heftig ervaren.

Wanneer kan ik beter niet meedoen?

Deze lessen zijn misschien minder geschikt voor je als je:

  • liever wilt leren puffen
  • niet gelooft in de werking van de natuur
  • niet gelooft dat het vrouwenlichaam is gemaakt om te bevallen
  • als je geen tijd wilt vrijmaken om te oefenen om optimaal resultaat te boeken
  • als je liever blijft vasthouden aan negatieve gedachten
  • als je je bewustzijn niet wilt vergroten